Micro filiz-Kardiovasküler Sistem
Mikro filizlerin kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. Kırmızı lahana mikro filizlerindeki sinapin (hidrosinamik asit/fenolik asit) içeriğinin hem belirgin hem de olgun kırmızı lahanadan daha yüksek olduğu bildirilmiştir (Johnson ve ark. 2021). Sinapin, yüksek yağlı diyetle beslenen farelerdeki dolaşımdaki lipidleri, bağırsak mikrobiotasını ve iltihaplanmayı modüle etmeye yardımcı olan etkili bir bileşendir (Li ve ark. 2019). Sinapin, kardiyositlerdeki mitokondriyal oksidatif stresi azaltmada bir rol oynadığına işaret eder, bu da kırmızı lahana mikro filizlerin kardiyoprotektif etkileri uyandırabileceğini gösterir (Boulghobra ve ark. 2020). Kırmızı lahana mikro filizlerinde keşfedilen biyoaktif bileşenler arasında glukosinolatlar, indoller, izotiyosiyonatlar (glukosinolat parçalanma ürünleri) bulunur, ayrıca belirli flavonoidler ve flavonoid olmayan fenolik bileşikler de bulunmaktadır (Drozdowska ve ark. 2020; Mansour ve ark. 2021). Bunlar, kanser gibi kardiyovasküler ve metabolik problemlere karşı koruma sağlamaya yardımcı olan bazı güçlü maddelerdir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir izotiyosiyonat olan sülfarafan, özellikle kardiyovasküler bozukluklara karşı etkilidir (Bai ve ark. 2015). Sülfarafan tarafından lösin fermuar transkript faktörü Nrf-2 aktive edilebilir (Checker ve ark. 2015). Nrf-2 faktörü, ayrıca hedef genleri downstream aktive eder, bu da oksidatif strese ve elektrofilik toksinlere karşı bir savunma mekanizmasının tetiklenmesine ve antioksidanlar ve detoksifikasyon enzimlerini içeren bir dizi hücre koruyucu proteinin oluşturulmasına yol açar (Bai ve ark. 2015). Öte yandan, flavonoidlerin serbest radikallere karşı savunma ve hücresel antioksidanların aktivasyonunda önemli bir rol oynadıkları ve düşük yoğunluklu lipoproteinlerin oksidasyonuna karşı koruma sağladıkları artık kanıtlanmıştır (Katan 1997; Fuhrman ve Aviram 2001; Sharifi-Rad ve ark. 2021; Warnakulasuriya ve ark. 2014).
Sağlığı teşvik etme ve ölümcül kardiyovasküler hastalıkları önleme stratejisinin bir parçası olarak, yüksek besin ve fitobileşik içerikleri nedeniyle mikro filizlerin tüketilmesi önerilir. Huang ve ark., 2016’da, bir in vivo çalışmada mikro filizlerin lipid ve kolesterol seviyelerini düşürme etkinliğini araştırdılar (Huang ve ark. 2016). Yüksek yağlı diyetle obezite modelini kullanarak bunu mikro filizler ile diyetlerine eklediler. Hem vücut ağırlığını düşürmenin yanı sıra, hayvanlar karaciğerdeki düşük yoğunluklu lipoprotein düzeylerini, hepatic kolesterol esteri ve inflamatuar sitokin ifadesini, triasigliserol düzeylerinde önemli bir azalma gösterdi (Huang ve ark. 2016). Ayrıca, karaciğerde inflamatuar sitokinlerin azalması ve hepatic kolesterolün inhibisyonu, trigliserit sentezi için sorumlu enzimlere, gliserol-3-fosfat asiltransferaz, asetil-KoA asiltransferaz-3 ve lesitin-kolesterol asiltransferaz dahil (Jiang ve ar. 2016) gözlendi. Bu sonuçlar, mikro filizlerin ağırlık kontrolünü ve kolesterol metabolizmasını düzenleme ve sonuç olarak kronik kardiyovasküler hastalıkları önleme konusunda tavsiye edilebileceğini öne sürmektedir.
Diyetle alınan antosiyaninler, LDL oksidasyonuna ve kardiyovasküler hastalığa karşı koruma sağlar (Wallace, 2011). Triton WR-1339 ile indüklenmiş hiperlipidemik bir sıçan modelinde, kırmızı lahana su özütü, sıçanlarda LDL, çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL), kolesterol ve trigliserit seviyelerini düzeltti (Cruz ve ark. 2016). Ek olarak, kırmızı turp pigmenti, spontan hipertansif sıçanların kan basıncını ve kalp hızını azalttı, bu da antihipertansif etkileri olduğunu önermektedir (Shindo ve ark. 2007). Brassicaceae antosiyaninleri, kolesterol metabolizmasında da önemli bir rol oynayabilir. Çalışmalar, kırmızı turp antosiyaninlerinin ve kırmızı lahana özütünün, kolesterol zengini diyetle tedavi edilen sıçanlarda triasigliserol ve kolesterol seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir (Al-Dosari, 2014; Igarashi, Abe ve Satoh, 1990).
Trombositler hassas kan hücreleridir ve trombositlerin aşırı aktivasyonu, kardiyovasküler hastalığın risk faktörlerinden biri olarak kabul edilen reaktif oksijen türlerinin (ROS) aşırı üretimine yol açar (Lee ve ark. 2012). Doğrudan kardiyovasküler hastalıkları önlemenin yanı sıra, Brassicaceae’den elde edilen antosiyaninlerin trombosit aktivasyonunu inhibe ettiği gösterilmiştir (Saluk ve ark. 2012).
Sonuç olarak, tümüyle doğal ve taze mikro filizler, kardiovasküler sistemin sağlıklı işleyişi için gerekli mineral, vitamin ve bitki biyoaktif maddelerin neredeyse tümünü tek başlarına taşıyan ve bu hastalıklardan muzdarip kişiler için en etkili besin diyeti adaylarıdır.
Kaynaklar
Al-Dosari, M. S. (2014). Red cabbage (Brassica oleracea L.) mediates redox-sensitive amelioration of dyslipidemia and hepatic injury induced by exogenous cholesterol administration. The American Journal of Chinese Medicine, 42(01), 189-206.
Bai, Y., Wang, X., Zhao, S., Ma, C., Cui, J., & Zheng, Y. (2015). Sulforaphane protects against cardiovascular disease via Nrf2 activation. Oxidative medicine and cellular longevity, 2015.
Boulghobra, D., Grillet, P. E., Laguerre, M., Tenon, M., Fauconnier, J., Fanca-Berthon, P., … & Cazorla, O. (2020). Sinapine, but not sinapic acid, counteracts mitochondrial oxidative stress in cardiomyocytes. Redox Biology, 34, 101554.
Checker, R., Gambhir, L., Thoh, M., Sharma, D., & Sandur, S. K. (2015). Sulforaphane, a naturally occurring isothiocyanate, exhibits anti-inflammatory effects by targeting GSK3β/Nrf-2 and NF-κB pathways in T cells. Journal of Functional Foods, 19, 426-438.
Cruz, A. B., Pitz, H. D. S., Veber, B., Bini, L. A., Maraschin, M., & Zeni, A. L. B. (2016). Assessment of bioactive metabolites and hypolipidemic effect of polyphenolic-rich red cabbage extract. Pharmaceutical biology, 54(12), 3033-3039.
Drozdowska, M., Leszczyńska, T., Koronowicz, A., Piasna-Słupecka, E., Domagała, D., & Kusznierewicz, B. (2020). Young shoots of red cabbage are a better source of selected nutrients and glucosinolates in comparison to the vegetable at full maturity. European Food Research and Technology, 246(12), 2505-2515.
Fuhrman, B., & Aviram, M. (2001). Flavonoids protect LDL from oxidation and attenuate atherosclerosis. Current opinion in lipidology, 12(1), 41-48.
Huang, H., Jiang, X., Xiao, Z., Yu, L., Pham, Q., Sun, J., … & Wang, T. T. (2016). Red cabbage microgreens lower circulating low-density lipoprotein (LDL), liver cholesterol, and inflammatory cytokines in mice fed a high-fat diet. Journal of agricultural and food chemistry, 64(48), 9161-9171.
Igarashi, K., Abe, S., & Satoh, J. (1990). Effects of atsumi-kabu (red turnip, Brassica campestris L.) anthocyanin on serum cholesterol levels in cholesterol-fed rats. Agricultural and biological chemistry, 54(1), 171-175.
Jiang, X., Huang, H., Xiao, Z., Yu, L., Pham, Q., Yu, L., … & Wang, T. T. (2016). Lipids and Cholesterol‐Lowering Activity of Red Cabbage Microgreens. The FASEB Journal, 30, 431-8.
Johnson, S. A., Prenni, J. E., Heuberger, A. L., Isweiri, H., Chaparro, J. M., Newman, S. E., … & Weir, T. L. (2021). Comprehensive evaluation of metabolites and minerals in 6 microgreen species and the influence of maturity. Current Developments in Nutrition, 5(2), nzaa180.
Katan, M. B. (1997). Flavonoids and heart disease. The American journal of clinical nutrition, 65(5), 1542-1543.
Lee, J. J., Yang, H., Yoo, Y. M., Hong, S. S., Lee, D., Lee, H. J., … & Jeung, E. B. (2012). Morusinol extracted from Morus alba inhibits arterial thrombosis and modulates platelet activation for the treatment of cardiovascular disease. Journal of atherosclerosis and thrombosis, 19(6), 516-522.
Li, Y., Li, J., Su, Q., & Liu, Y. (2019). Sinapine reduces non-alcoholic fatty liver disease in mice by modulating the composition of the gut microbiota. Food & Function, 10(6), 3637-3649.
Mansour, K. A., Moustafa, S. F., & Abdelkhalik, S. M. (2021). High-Resolution UPLC-MS profiling of anthocyanins and flavonols of red cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata f. rubra DC.) cultivated in Egypt and evaluation of their biological activity. Molecules, 26(24), 7567.
Saluk, J., Bijak, M., Kołodziejczyk-Czepas, J., Posmyk, M., Janas, K., & Wachowicz, B. (2012). Anthocyanins from red cabbage extract—evidence of protective effects on blood platelets. Open Life Sciences, 7(4), 655-663.
Sharifi-Rad, J., Quispe, C., Shaheen, S., El Haouari, M., Azzini, E., Butnariu, M., … & Calina, D. (2022). Flavonoids as potential anti-platelet aggregation agents: from biochemistry to health promoting abilities. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62(29), 8045-8058.
Shindo, M., Kasai, T., Abe, A., & Kondo, Y. (2007). Effects of dietary administration of plant-derived anthocyanin-rich colors to spontaneously hypertensive rats. Journal of nutritional science and vitaminology, 53(1), 90-93.
Wallace, T. C. (2011). Anthocyanins in cardiovascular disease. Advances in nutrition, 2(1), 1-7.
Warnakulasuriya, S. N., Ziaullah, & Rupasinghe, H. V. (2014). Long chain fatty acid acylated derivatives of quercetin-3-O-glucoside as antioxidants to prevent lipid oxidation. Biomolecules, 4(4), 980-993.
Önemli Not:
Yukarıdaki bilgiler yapılan bilimsel çalışmalarda elde edilen sonuçlardır, sağlık tavsiyesi değildir ve tümüyle bilgilendirme amaçlı sunulmuştur. Bu çalışmalar, mikro filizlerin potansiyel kardiovasküler koruyucu etkilerine dair umut verici bilgiler sağlarken, etki mekanizmalarını ve kardiovasküler hastalık türleri üzerindeki spesifik etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu not etmek önemlidir. Ek olarak, bireysel sonuçlar değişebilir ve hastalığınızın önlenmesi ve tedavisi ile ilgili kişiselleştirilmiş tavsiyeler için her zaman doktorunuza danışmanızı önemle tavsiye ederiz.